Valkoiset laikut tai täplät hampaassa johtuu tavallisesti mineraalipitoisuuden alenemisesta hampaan pintakerroksessa, kiilteessä. Hammaslääkärit kutsuvat tätä ilmiötä hypokalsifikaatioksi ja valkoisia laikkuja hypoplasiaksi.

Kosmeettisen haitan lisäksi tämä ongelma voi myös johtaa hampaan heikkenemiseen koska valkoinen täplä on usein myös merkki alkavasta reiästä.

Miksi minulla on valkoisia täpliä hampaissani?

Koska moni eri tekijä voi aiheuttaa valkoisia laikkuja hampaiden pinnalle on hyvä konsultoida hammaslääkäriä laikkujen ilmaantuessa, jotta selvitetään niiden aiheuttaja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Seuraavassa on esitetty joitain tärkeimpiä syitä valkoisten laikkujen syntyyn.

Kuiva suu. Kuiva suu ja syljen määrän vähentyminen estää suun happamuuden neutraloitumisen ja happoa tuottavat bakteerit pääsevät lisääntymään.

Tietyt lääkkeet, sairaudet, tupakointi ja suu auki nukkuminen voivat aiheuttaa suun kuivumista.

Juo paljon vettä, imeskele xylitoli tabletteja ja käytä suuhuuhteita, jotka on suunniteltu kuivan suun hoitoon.

Happamat ruoat ja juomat. Liian happamat ruoat ja juomat voivat aiheuttaa valkoisia laikkuja. Jos juot usein urheilujuomia, vitaminoitua vettä, hiilihapotettuja tai muita happamia juomia voi hampaittesi kiille vahingoittua. Myös happamat karamellit ja ruoat, joissa on sitruunaa tai viinietikkaa voi aiheuttaa valkoisia laikkuja.

Refluksitauti. Jos kärsit vatsahappojen karkaamisesta ruokatorveen voi myös suun happamuus lisääntyä. Korkea happamuustaso vahingoittaa hampaita aiheuttaen valkoisia laikkuja.

Huono suuhygienia. Plakki on tahmea, väritön bakteereista ja ruontähteistä syntyvä filmi, joka muodostuu hampaasi pinnalle hiilihydraattien (sokerit ja tärkkelykset) syömisen jälkeen.

Bakteerit käyttävät ravintonaan hiilihydraatteja ja tuottavat happoa, joka liuottaa kiillettä aiheuttaen valkoisia laikkuja ja hampaiden reikiintymistä.

Liiallinen fluoridi (fluoroosi). Liiallinen fluoridien saanti erityisesti silloin kun hampaat kehittyvät, voi aiheuttaa valkoisia läikkiä hampaisiin. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin kun asuinpaikkasi vedessä on hyvin korkea fluoridipitoisuus.

Perinnöllisyystekijät. Joissain tapauksissa perinnöllisyystekijät voivat olla syynä valkoisiin laikkuihin hampaissa.

• Oikominen. Kiinteissä oikomiskojeissa hampaan etupinnalle liimattavat kiinnikkeet eli braketit voivat vaikeuttaa hampaiden puhdistusta ja johtaa laikkuihin. Kun braketit poistetaan voi niiden kohdalla olla valkoisia laikkuja.

Miten niitä voidaan hoitaa?

Usein ajatellaan että valkoiset täplät tai hampaiden pilkullinen pinta katoaa kun hampaat valkaistaan. Valitettavasti täplät voivat jopa korostua valkaisussa jääden huomattavasti vaaleammiksi kuin muu osa hammasta.

Aikaisemmin oli ainoana mahdollisuutena peittää ne joko paikka-aineella tai keraamisilla laminaateilla.

Kumpikin menetelmä vaatii kuitenkin hampaan oman terveen rakenteen poistamista, jota pyritään nykyään välttämään.

Meillä Medidentissä on käytössä nykyaikainen esteettisen hoidon menetelmä, jonka avulla voimme palauttaa hampaan alkuperäisen värin käyttämättä poraa.

Tämän hampaan omaa kudosta säästävän tekniikan avulla voimme häivyttää värierot hampaiden pinnalla.

Miten ehkäistä valkoisten läiskien syntyminen

On muutamia keinoja ehkäistä valkoisten täplien muodostuminen hampaiden pinnalle;

Hyvä suuhygienia. Päivittäinen, huolellinen suuhygienia on tehokas tapa välttää täplien synty. Muista myös säännölliset hammastarkastukset. Suosittelemme käyntiä suuhygienistillä kaksi kertaa vuodessa.

Vältä happamia ruokia ja virvokkeita. Jotkut ruoat ja juomat voivat vahingoittaa kiilteen pintaa. Suun happamuus voi lisääntyä syödessä tiettyjä ruokia joka johtaa hampaan pinnan vahingoittumiseen.

Juo vettä. Eräs tehokkaimmista menetelmistä estää valkoisten täplien muodostumista on veden säännöllinen nauttiminen.

Kehon hyvinvoinnille on tärkeää pysyä riittävän hydratoituneena, joten ei ole ihme että se auttaa myös hampaiden hyvinvointia.

Suun kuivuessa syljen eritys vähenee ja tämä heikentää syljen happoja neutraloivaa vaikutusta. Näin bakteerien määrä voi nousta ja niiden muodostama happo vahingoittaa hampaita.

Sano hyvästit epäterveellisille tavoille. Jos haluat pitää hampaasi mahdollisimman vaaleina sinun tulee välttää tupakointia ja kahvin ja muiden värjäävien juomien nauttimista.

Kahvissa on happoja jotka vahingoittavat hampaan pintaa. Tupakointi lisää plakin muodostusta. Molemmat aiheuttavat näin bakteerimäärän lisääntymistä hampaan pinnoilla ja tämä johtaa reikiintymisen alkamiseen, jolloin hampaan pintaan ilmestyy valkoisia alueita.

Älä annan valkoisten laikkujen turmella kaunista hymyäsi! Varaa aika konsultaatioon.