Tiedätkö, mitä hampaiden kuluminen tarkoittaa?

Yhä useammin vastaanotolleni saapuu potilas, jonka hampaat ovat kuluneet, hampaiden kärjet ovat tummuneet ja lohkeilleet tai hammaskauloissa on syviä kulumia, jotka vihlovat.

Hampaiden kuluminen voi tapahtua missä iässä tahansa, mutta se on yleisempää aikuisilla ja sitä esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Normaali pureminen ja ruoan hienontaminen kuluttaa hampaita. Toisilla yöllinen hampaiden narskuttelu voi johtaa nopeaankin kulumiseen. Myös liiallinen hampaiden harjaaminen erityisesti kovalla harjalla voi johtaa suojaavan hammaskiilteen häviämiseen.

Hammaskiille voi liueta happamien ruokien ja juomien säännöllisen käytön seurauksena. Hapot voivat olla seurausta myös refluksitaudista, joka vaatii lääkärin hoitoa.

Hampaiden kuluminen – eri tyypit

Eroosio – Hampaiden eroosio johtuu ruoista ja juomista, joita nautimme päivittäin. Kuten saatat tietää, jotkut ruoat sisältävät happoja enemmän kuin toiset. Korkea happopitoisuus liuottaa hampaan pintaa. Esimerkiksi porejuomat sisältävät happoja – samoin monet hedelmämehut. Hampaiden kannalta on parempi syödä kokonaisia hedelmiä koska ne sisältävät luonnon happoja ja sokeria. Turvallisin juomavaihtoehto on vesi.

Happamista ruoista ja juomista ei tietenkään tarvitse kieltäytyä kokonaan – tärkeää on niiden nauttiminen pieninä määrinä. Näin voit vähentää hapon vaikutusta hampaisiin ja suojella hammaskiillettä.

Suuontelon hapan ympäristö voi tehdä hampaan kiilteen himmeäksi ja etuhampaat ohuiksi ja läpikuultaviksi.

Attritio – Purennasta johtuva hampaiden kuluminen aiheuttaa hampaiden purupinnan kulumista ja pitkälle edenneenä hampaat madaltuvat. Usein tästä seuraa myös hammaspaikkojen ja hampaiden lohkeamista.

Kuten alussa totesin, voi liiallinen hampaiden mekaaninen harjaus kuluttaa hampaan pintaa. Kulumisen merkkejä nähdään useimmiten hampaan kaulassa lähellä ienreunaa. Tällainen kulunut kohta on usein arka ja vihlovainen kylmälle tai makealle. Hampaiden harjauksesta johtuvaa hampaiden kulumista kutsutaan abraasioksi.

Merkkejä hampaiden kulumisesta

Hampaan kiilteen kuluminen voi aiheuttaa erilaisia merkkejä riippuen kulumisen asteesta:

  • Vihlominen.  Tietyt ruoat ja lämpötilanvaihtelut voivat aiheuttaa voimakkaitakin vihlaisuja kuluneissa hampaissa.
  • Värjäytyminen. Hammaskiilteen kuluessa ja ohentuessa alla oleva hammasluu paljastuu ja hammas näyttää keltaisemmalta.
  • Lohkeamat ja murtumat. Hampaiden reunat tulevat karheiksi ja teräviksi kiilteen kuluessa.
  • Kivulias arkuus ja hammassärky. Kiilteen kuluessa voimakkaammin hammas voi tulla hyvin herkäksi lämpötilanvaihteluille ja makealle.

Hampaiden kuluminen ei siis ole pelkästään kosmeettinen vaiva, vaan siihen liittyy usein myös hammassärkyä ja vihlomista. Onneksi kuluneita hampaita voidaan nykyään korjata – esittelen erilaisia vaihtoehtoja seuraavassa blogikirjoituksessani!