Raskaana? Hyödyllisiä neuvoja suun terveyden ylläpitoon

Onneksi olkoon, perheesi kasvaa pian! Miten voit varmistaa suusi terveyden raskausaikana ja antaa parhaan mahdollisen alun lapsellesi?

Miten raskaus vaikuttaa ikeniin?

Arat ja vuotavat ikenet ovat yleensä merkki ientulehduksesta (gingiviitti), joka on yleinen vaiva raskauden aikana. Raskaudenaikaiset hormonitasojen muutokset voivat tehdä ikenet turvonneiksi ja helposti tulehtuviksi, jolloin ne alkavat hampaita harjatessa ja hammasvälejä puhdistaessa vuotaa verta helpommin.

Voivatko vuotavat ikenet aiheuttaa muita ongelmia?

Ientulehdus voi hoitamattomana johtaa hampaan kiinnityskudoksen sairauksiin (parodontiitti). Parodontiitti tuhoaa ienkudosta ja heikentää hampaan kiinnittymistä leukaluuhun.

Miten voin estää tämän?

On erityisen tärkeää huolehtia hyvästä suuhygieniasta raskauden aikana. Tämä sisältää hampaiden harjauksen kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistamisen hammaslangalla tai väliharjalla. Lisäksi suosittelen vahvasti hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla käymistä erityisesti raskauden aikana.

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin

  1. Röntgenkuvat. Röntgenkuvien ottoa tulee välttää raskauden aikana, mutta suurin osa hammashoitotoimenpiteistä voidaan tehdä ilman röntgenkuvausta.
  2. Lääkkeet. Tietyt lääkkeet, kuten eräät antibiootit, eivät sovi raskauden aikana. Ilmoita aina lääkärille olevasi raskaana.
  3. Hampaiden valkaisu ei ole suositeltavaa raskauden aikana.
  4. Tupakointi. Tupakointi kannattaa lopettaa viimeistään silloin, kun tieto raskaudesta on tullut. Tupakointi vaikeuttaa suun terveydenhoitoa ja on vahingollista sekä yleisterveydelle, että kasvavalle sikiölle.

Vaikuttaako aamupahoinvointi hampaisiini?

Aamupahoinvointi on riski hampaillesi. Vatsahapot voivat syövyttää hampaan kiillettä ja aiheuttaa hampaiden vihlomista.

On suositeltavaa odottaa vähintään 30 minuuttia aamupahoinvoinnin jälkeen ennen kuin harjaat hampaasi, jotta suun happamuus tasaantuu normaaliksi. Näin vältetään hampaan pinnan vahingoittuminen.

Mielihalut

Jotkut odottavat äidit kokevat raskauden aikana epätavallisia mielihaluja tiettyihin ruokiin ja makuihin, toisille taas jotkut maut ovat erityisen vastenmielisiä. Halu napsia säännöllisesti makeita välipaloja voi lisätä hampaiden reikiintymistä. Yritä sen sijaan valita vähäsokerisia tuotteita.

Jos ainoastaan makea tyydyttää mielihalusi, yritä valita terveellisempi vaihtoehto, kuten tuoreet hedelmät. Huuhtele suu vedellä tai maidolla ja puhdista hampaat makean välipalan jälkeen.

Riittävä kalsiumin saanti on myös tärkeää turvata raskauden aikana. Se suojelee luustoasi ja tyydyttää kehittyvän lapsen kasvutarpeita. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat vähärasvaiset tuotteet maidosta, juustosta ja jugurtista sekä soijamaito, johon on lisätty kalsiumia.