Kymmenen kysymystä hampaiden oikomisesta ilman rautoja

Oikominen voidaan nyt tehdä huomaamattomasti läpinäkyvillä kalvoilla. Näissä hoidoissa läpinäkyvillä, muovisilla oikomiskalvoilla voidaan hampaat oikoa tehokkaasti ja miellyttävästi ja lähes huomaamattomasti. Klinikkamme johtaja, hammaslääkäri Seppo Lindroos on ainoa suomalainen hammaslääkäri joka on saanut ESCD:n sertifioinnin esteettisessä hammashoidossa. Voit varata hänelle maksuttoman konsultaatioajan kätevästi suoraan nettiajanvarauksestamme täältä!

Kokosimme kymmenen tyypillistä kysymystä vastauksineen helpottamaan päätöksentekoasi!

1. Miksi oikominen ilman perinteisiä rautoja on parempi?

Kalvomenetelmällä on useita etuja:

  • lähes näkymättömän oikomiskalvon ansiosta voit suoristaa hampaasi kenenkään tietämättä.
  • kalvomenetelmä on hellävaraisempi tapa oikoa hampaat
  • koska oikomiskalvo on helposti irrotettava voit syödä ja juoda mitä haluat
  • hampaiden puhdistaminen on helpompaa – voitkäyttää hammasharjaa ja hammaslankaa normaalisti.
  • oikomiskalvossa ei ole metalliosia joka tekee niistä mukavia käyttää ja poistaa jatkuvien säätökäyntien tarpeen.
  • voit osallistua tärkeisiin tilaisuuksiin poistamalla kalvot suusta. Tämä ei onnistu perinteisellä menetelmällä.
  • hoitokäyntejä tulee vähemmän kuin kiinteiden kojeiden käyttäjällä, koska asiakas vaihtaa hoidon edetessä itse kalvon uuteen viikon parin välein.
  • oikomishoito lisää itseluottamustasi tekemällä sinulle kauniin, suoran hymyn!

2. Kuinka kauan oikomishoito aikuisena kestää?

Hampaiden oikomisen aikataulu riippuu oleellisesti lähtötilanteesta. Pienet hampaiston etualueen asentovirheet voidaan korjata jopa parissa kolmessa kuukaudessa.

Laajat, koko purentaa koskevat hoidot kestävät huomattavasti kauemmin. Hampaiden siirtyminen määräytyy hammasta ympäröivän luun muotoutumisvauhdin mukaan. Hampaita ei voi siirtää nopeammin kuin luusolut sen sallivat.

On tärkeää, että saat huolellisen tutkimuksen ja hoidon määrittelyn yhteydessä hoitosuunnitelman, arvioidun hoitoajan ja hoidon kustannukset.

3. Miten hoito tapahtuu?

Hoitoprosessi alkaa tutkimuksella, jossa myös määritetään onko tämä sopivin oikomismenetelmä hampaittesi suoristamiseen.

Seuraavaksi hampaistosta otetaan jäljennökset, jotka skannataan ja niistä luodaan 3D-mallinnus. Erityisen tietokoneohjelman avulla määritetään ja valmistetaan henkilökohtainen sarja läpinäkyviä oikomiskalvoja.

Tämän edistyksellisen kuvantamistekniikan avulla voidaan visualisoida hoito lähtöasennosta lopulliseen tavoiteasentoon jo ennen hoidon alkua. Potilas voi näin nähdä jo etukäteen, kuinka hoito etenee ja miltä valmis lopputulos näyttää.

Jokaista oikomiskalvoa pidetään noin kaksi viikkoa ennen vaihtamista seuraavaan. Kalvot siirtävät hampaita vähitellen hellästi haluttuun asentoon.

Kontrollikäyntejä on 4-6 viikon välein.

4. Paljonko oikomishoito läpinäkyvillä kalvoilla maksaa?

Oikomishoito on aina hyvin yksilöllinen ja tästä syystä sen kustannukset vaihtelevat. Oikominen ilman rautoja tulee maksamaan 2.500 – 8.000 euron välillä.

5. Miten oikomiskalvoja käytetään ja mistä ne on valmistettu?

Oikomiskalvokonsepti on hampaiden oikomishoidon merkittävä innovaatio. Hoidossa käytetään mittatilaustyönä tehtyjä, läpinäkyviä, lähes näkymättömiä oikomiskalvoja, joiden avulla hampaasi oiotaan miellyttävästi oikeaan asentoonsa.

Oikomiskalvot valmistetaan tarkasti mittatilaustyönä lääkinnälliseen käyttöön tarkoitetusta materiaalista ja niitä on mukava käyttää. Voit hoidon aikana vapaasti puhua ja nauraa näkymättömien kalvojen ansiosta.

Hoidon hyvän edistymisen kannalta on tärkeää että ne ovat suussa koko ajan. Ainoastaan syömisen ja hampaiden puhdistuksen ajaksi ne otetaan pois.

Kun olet pitänyt muottia noin kaksi viikkoa se vaihdetaan seuraavaan.

6. Voiko muottien kanssa syödä tai juoda?

Oikomismuotit poistetaan aina ruokailun ajaksi. Tämä on kätevää siksikin että hampaiden puhdistus on näin paljon helpompaa.

Voit juoda vettä muotit suussa mutta kuumien juomien tai sokeria ja väriaineita sisältävien juomien nauttiminen ei ole suositeltua muotit suussa.

7. Voiko oikomishoito vahingoittaa hampaita?

Huolellisesti suunnitellusta ja toteutetusta oikomishoidosta ei ole haittaa hampaille.

Päinvastoin hoidon jälkeen hampaiden puhdistus on helpompaa, purenta tasapainossa ja kaunis, suora hymy parantaa myös ulkonäköä.

8. Sattuuko oikomishoito?

Hampaiden oikomishoidossa hampaisiin kohdistetaan voimaa, joka liikuttaa niitä. Uusissa irrotettavissa oikomiskalvoissa tämä voima on hellävarainen ja tasainen. Hampaat eivät kipeydy hoidon aikana joskin pientä arkuutta saattaa toisinaan esiintyä uuden kalvon käyttöönottoa seuraavan päivän ajan. Useimmiten kipua ei tule lainkaan.

Suun pitää olla terve ennen oikomista. Hampaissa ei saa olla reikiä, tulehduksia tai hammaskiveä eikä ikenissä tulehduksia, mutta muuten kenen tahansa hampaita voidaan oikoa. Myös ikääntyvien hampaita voidaan oikoa, mutta lääkärin pitää ottaa huomioon, että tukikudokset eivät välttämättä ole yhtä tukevia kuin nuorilla.

9. Kuinka hampaiden pesu onnistuu oikomishoidon aikana?

Kalvojen avulla tehtävä oikominen helpottaa hampaiden puhtaana pito verrattuna perinteiseen oikomiseen kiinteillä kojeilla. Muotit otetaan pois suusta hampaiden harjauksen ajaksi ja hampaat voidaan puhdistaa aivan normaalilla tavalla. Itse muotit puhdistetaan hammasharjalla ja nestesaippualla. Samaan tarkoitukseen sopii myös proteesien puhdistukseen käytettävä Coretabs puhdistustabletit.

10. Pysyvätkö hampaat varmasti uusilla paikoillaan?

Kun oikominen on saatettu päätökseen ja purenta on kohdillaan, alkaa ylläpitovaihe eli retentio. Hampailla on luontainen taipumus palata entisille paikoilleen. Uusimpien tutkimusten mukaan hampaat leukaluuhun kiinnittävillä säikeillä kestää kahdesta jopa seitsemään vuotta luutua uusille paikoilleen. Etukäteen tätä on mahdotonta arvioida ja sen takia retentiovaihe on hyvin tärkeä.

Palautuminen estetään kielen puolelle laitettavalla tukilangalla, irrotettavalla muovilevyllä tai kalvo-oikomisen jälkeen vaihtoehtoisesti öisin käytettävällä kalvolla. Lanka on pysyvä, mutta kalvon käyttöä vähennetään vähitellen jokaöisestä muutamaan yöhön kuukaudessa.

Osa potilaista haluaa pitää kalvoa joka yö ja varmistaa siten, ettei kalvon käyttö unohdu. Tällöin kalvo toimii hieman kuten purentakisko vähentämällä hampaiden yhteen puremista ja kulumista.

Maksuton konsultaatio

Varaa nyt maksuton konsultaatiokäynti selvittääksesi millainen hoito sopii sinulle parhaiten.

Kerromme miten voimme suoristaa hampaasi saadaksesi hymyn, johon olet tyytyväinen ja josta voit olla ylpeä!

Voit siirtyä suoraan ajanvaraussivustolle täältä!