Kuluneiden hampaiden korjaus

Käsittelin aikaisemmassa blogikirjoituksessani hampaiden kulumisen eri syitä sekä kyseisen vaivan aiheuttamia ongelmia. Edellisen kirjoituksen pääset lukemaan helposti täältä: https://medident.fi/blogi/tiedatko-mita-hampaiden-kuluminen-tarkoittaa/

Tässä tekstissä keskityn esittelemään erilaisia korjausvaihtoehtoja. Kuluneiden hampaiden korjaus onnistuu sekä paikka-aineilla että keraamisilla rakenteilla.

Jos sinua huolettaa hampaidesi kuluminen voi varata helposti maksuttoman konsultaatioajan hammaslääkäri Seppo Lindroosille  täältä!

Komposiittitäyte / sidostaminen

Sidostaminen on tekniikka, jota on käytetty esteettisessä hammashoidossa jo monia vuosia. Menetelmän avulla voidaan hammas korjata yhdessä istunnossa. Hammas korjataan hampaan värisellä, muotoiltavalla paikka-aineella. Hammaskaulapaikat ja pienemmät lohkeamat voidaan helposti korjata yhden käynnin aikana.

Keraamiset laminaatit ja kruunut

Kun hampaat ovat kuluneet voimakkaasti, lyhentyneet ja menettäneet oman anatomisen muotonsa, on esteettisen lopputuloksen ja kestävyyden kannalta paras hoitomuoto keraamiset laminaatit ja kruunut. Niiden avulla voidaan hampaan pituus ja muoto palauttaa luonnollisen näköiseksi ja väriseksi.

Posliinilaminaatti, eli kuorikko, on hyvin ohut keraaminen pinnoite hampaan etupinnan päällä. Laminaattien avulla voidaan helposti korjata esteettisiä ongelmia, kuten hampaan muotoa, väriä ja asentoa. Myös lohjenneiden tai paljon paikattujen hampaiden ulkonäkö voidaan palauttaa tällä menetelmällä.

Hampaiston taka-alueella ovat purentavoimat kovimmillaan ja kuluneet, mahdollisesti lohjenneet poskihampaat voidaan parhaiten korjata keraamisilla kruunuilla. Näin palautetaan fysiologinen purentakorkeus, hampaat kestävät purennan ja ovat esteettisesti kauniit.

Ehkäisevänä toimenpiteenä kulumiselle on purentakisko, joka valmistetaan hammaslaboratoriossa suojaamaan hampaita ja rentouttamaan purentalihaksia. Myös puuttuvien hampaiden korvaaminen keinojuurilla on tärkeää, jotta purentapaine tasoittuisi mahdollisimman suurelle alueelle.

Hammaseroosion hoito

Ruokailutottumusten muutokset voivat tasapainottaa ja ehkäistä eroosiota. Sokeripitoisten ruokien, porejuomien ja sitrushedelmien välttäminen yhdessä oikean suuhygienian kanssa voi pysäyttää hammaseroosion.

Mikäli hampaasi ovat kuluneet, suosittelen varaamaan ajan maksuttomaan konsultointiin!

Kuluneet hampaat on korjattu keraamisilla kruunuilla.