Ikääntyminen ja hammashoito – miten hymysi muuttuu kun vanhenet?

Hymyilit ennen ihmisille, mutta olet viime aikoina huomannut usein peitteleväsi hymyäsi.

Valitettavasti hampaidemme ulkonäkö usein huononee vuosien mittaan tuoden hampaisiin yhä enemmän muutoksia, jotka paljastavat ikämme. Hampaamme voivat jopa tehdä meistä vanhemman näköisiä kuin todellisuudessa olemme.

Onneksi nykyään on enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan korjata hampaat kauniiksi ja kestäviksi missä iässä tahansa!

6 syytä hymyn vanhenemiseen

Hampaiden tummuminen

Hampaat paljastavat ikämme. Niiden väri tummenee ajan myötä ja ne menettävät kirkkautensa ja loistonsa. Ikä, ruoka, tupakointi ja juomat värjäävät jatkuvasti hampaita. Hampaiden väri voi vaihdella hyvinkin paljon eri henkilöillä. Joidenkin ihmisten hampaiden kiille on hyvin vaalea, toisilla taas kellertävä tai tummempi syntymästä saakka. Kuitenkin iän myötä hampaat alkavat vaihtaa väriään monestakin syystä.

Vanhat paikat

Tummat amalgaamipaikat heikentävät hymysi ulkonäköä. Lisäksi amalgaamipaikka tummentaa ajan myötä myös hampaan omaa rakennetta. Myös etualueen hampaanväriset paikat kellertyvät ikääntyessään.

Narskuttelu

Kuluneet hampaat vaikuttavat hymyn ikääntymiseen ehkä eniten. Hampaiden kuluminen voi alkaa jo hyvin nuorena ja olen nähnyt vastaanotollani jopa kolmekymppisiä potilaita, joiden etuhampaat ovat lyhentyneet voimakkaasti tehden henkilöstä vanhemman näköisen kuin mitä hän todellisuudessa on.

Iensairaudet

Ikenen tulehtuminen aiheuttaa verenvuotoa ja pitkälle edetessään jopa hampaiden kiinnittymisen heikkenemistä leukaluuhun. Hampaiden heiluminen voi johtaa ahtautumiseen ja vaikuttaa oleellisesti hampaiston terveyteen ja ulkonäköön.

Hampaiden puuttuminen

Jo yksi puuttuva hammas voi pilata kauniin hymyn ja aiheuttaa muutoksia purentatasapainossa. Usein tämä tasapaino on menetetty puuttuvan hampaan tai vanhojen, irronneiden paikkojen vuoksi. Puuttuva hammas vanhentaa oleellisesti hymyä.

Ikenen vetäytyminen

Pitkään kestänyt hampaiden harjaus väärällä tekniikalla ja kovalla harjalla voi aiheuttaa ikenen vetäytymisen ja kiillevaurioita hampaiden pinnalle. Vetäytynyt ien saa hampaasi näyttämään luonnottoman pitkiltä. Hampaiden väliin voi myös muodostua kolmion muotoisia, mustia aukkoja jotka tekevät hymystä vanhemman näköisen.

Onneksi yllä mainittuja ongelmia voidaan korjata nykypäivänä esteettisen hammashoidon menetelmillä. Saat lisää tietoa kotisivuiltamme kohdasta kaunis hymy iästä riippumatta millaisia toimenpiteitä ikäryhmällesi tyypillisesti tehdään säilyttämään kaunis, luonnollinen hymy.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon jo tänään ja ota askel kohti kauniimpaa hymyä!