Otat hörpyn kuumaa kahvia ja tunnet vihlaisun kivun hampaassasi. Hammas voi reagoida myös kylmään juotavaan tai kylmään hengitysilmaan.  Mikä aiheuttaa tämän kivun ja mitä sille voi tehdä?

Hammassärky tai arkuus on aika yleinen vaiva, jonka monet ihmiset ovat kokeneet. Oireet ilmaantuvat, kun hammaskiille on vahingoittunut tai ien vetäytynyt. Tällöin hammasluu (dentiini) jää ilman suojaa ja ulkoinen ärsyke saa hampaan sisällä olevan hermon ärsyyntymään.

Oire voi tuntua lyhyenä terävänä kipuna yhdessä tai useammassa hampaassa tai koko hampaisto voi olla arka.

Mikä aiheuttaa hammaskivun?

  1. Harjaat liian kovaa hampaasi

Vaikka sinun tulee harjata hampaasi vähintään kaksi kertaa päivässä, ota rennosti – liian kova harjaus voi vahingoittaa hammaskiillettä. Käytä pehmeää, hyvälaatuista hammasharjaa oikealla tekniikalla saavuttaaksesi puhtaan lopputuloksen vahingoittamatta hammasta tai herkkää ientä.

  1. Hampaiden narskuttelu (bruksismi)

Hampaiden narskuttelu joko päiväsaikaan tai yöllä nukkuessa voi vahingoittaa hampaitasi. Yöllä tapahtuva narskuttelu on joskus vaikeaa tunnistaa, mutta esimerkiksi päänsärky ja kipeät leuat aamulla voivat olla merkkejä siitä.

Hampaiden arkuuden lisäksi narskuttelu voi aiheuttaa vakavampia seuraamuksia, kuten hampaiden kulumista ja lohkeamia ja jopa hampaan menetykseen.

  1. Suuvedet

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta jotkut kaupassa myytävät suuvedet sisältävät happoa ja kemikaaleja, jotka voivat lisätä hampaiden arkuutta – erityisesti silloin, jos ikenet ovat vetäytyneet. On parempi käyttää neutraalia fluoria sisältävää suuvettä.

  1. Mahdollinen reikä tai lohkeama

Usein syy hampaan arkuuteen tai vihlomiseen on lohkeama tai alkava reikä. Jos hampaassa on yllättävä kipu, on syytä hakeutua hammaslääkäriin. Säännölliset tarkastukset ovat tehokkain tapa välttää pidemmälle edenneet hammasongelmat.

  1. Runsas plakki

Plakki on väritön bakteerifilmi hampaan pinnalla. Sitä muodostuu, jos hampaiden harjaus ja välien puhdistus ei ole riittävän tehokasta. Vähäinen plakkimäärä on normaalia, mutta jos sitä muodostuu enemmän, se aiheuttaa hampaiden arkuutta. Jos plakki on pidempään hampaan pinnalla, siitä muodostuu hammaskiveä, jonka poistaminen kotikonstein ei enää onnistu.

  1. Happamat ruoat ja juomat

Saatat todeta, että tietyt ruokalajit ja juomat voivat laukaista hammaskivun. Jos hampaasi ovat arat, vältä juomasta kovin usein kahvia, teetä, viiniä, mehua tai muita happamia juomia. Myös hyvin happamat ruoat voivat aiheuttaa tuntemuksia hampaissa. Joskus ruokavalion muutos voi riittää vähentämään hampaiden oireilua. Suosittelen kuitenkin käyntiä vastaanotolla voidaksemme määrittää syyn hampaittesi arkuuteen.

  1. Äskettäinen hammaslääkärissä käynti

On normaalia, jos hampaissa on lievää arkuutta hammashoidon jälkeen. Hampaiden puhdistus, kruunun kiinnitys tai paikkaus voivat aiheuttaa epämiellyttäviä jälkioireita, mutta nämä katoavat lyhyessä ajassa. Jos sinulle on tehty juurihoito tai hammas on jouduttu poistamaan, voivat oireet kestää jopa viikkoja.

Ymmärtämällä nämä yleiset syyt on helpompi hallita hampaiden arkuuteen liittyviä oireita!

Mikäli vihlovat hampaat vaivaavat, me Medidentissä autamme mielellämme sinua pitämään hampaasi terveinä ja kivuttomina. Varaa aika jo tänään vapautuaksesi hampaiden arkuudesta!