Pahanhajuinen hengitys, eli halitoosi, on todella ikävä ja yllättävän yleinen vaiva. Vastoin yleistä käsitystä, halitoosia on kuitenkin mahdollista ehkäistä ja hoitaa.

Moni ei pidä pahanhajuista hengitystä terveyden kannalta merkittävänä ongelmana, mutta arkielämässä kyseinen vaiva voi johtaa kiusallisiin tilanteisiin. Lisäksi on täysin mahdollista, että paha haju on merkki jostain vakavammasta – tästä syystä hajun aiheuttajan löytäminen ja poistaminen on ensisijaisen tärkeää.

Hengitykseni haisee – miksi?

Huono suuhygienia

Yleisin syy pahanhajuiseen hengitykseen on epäsäännöllinen tai riittämätön hampaiden puhdistus. Jos plakkia ei poisteta perusteellisesti päivittäin hampaiden pinnoilta, tuottaa bakteerikasvusto pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Samalla tavalla hampaiden pinnoille tai väleihin jäävä ruoka lisää epämiellyttäviä tuoksuja.

Kuiva suu

Kuiva suu on toinen yleinen syy halitoosiin. Syljellä on tärkeä suun terveydessä. Se puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua sekä estää mikrobeja tarttumasta hampaiden ja limakalvojen pinnoille. Sillä on myös mikrobeja tappavia ominaisuuksia. Jos sylkeä ei muodostu tarpeeksi, nämä tärkeät toiminnot vähenevät ja voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Ruokavalio / alkoholi

Syynä halitoosiin voivat myös olla nautitut ruoat ja juomat. Pääsääntöisesti ravintoaineet aiheuttavat pahanhajuista hengitystä niin kauan, kun niiden ainesosia on kehossamme. Ruoassa olevat aromit, kuten valkosipuli, kahvi tai alkoholi, imeytyvät verenkiertoon ja sekoittuvat keuhkoissa hengitysilmaan.

Tupakointi

Tupakointi kuivattaa suuta ja lisää bakteerien kertymistä suussa. Tupakan savu ja sen sisältämät kemikaalit kertyvät keuhkoihin ja tuoksuvat uloshengitysilmassa.

Lisäksi halitoosin aiheuttaja voi olla esimerkiksi hammassairaus tai jokin yleisterveydellinen syy, kuten erityisdieetti, refluksitauti, tulehdussairaudet ja diabetes.

Mitä voin tehdä?

Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, etkä tiedä mistä se johtuu, on hyvä aloittaa hammaslääkärin tarkastuksella. Tarkastuksen yhteydessä voidaan määrittää syy ja antaa neuvoja esimerkiksi paremman suuhygienian saavuttamiseksi.

Jos aiheuttajaksi ilmenevät terveydelliset seikat voi hammaslääkärisi neuvoa sinut oikean spesialistin konsultaatioon.

Seitsemän neuvoa pahanhajuisen hengityksen ehkäisemiseksi: