Keinojuuri eli hammasimplantti on erinomainen menetelmä korvata menetetty hammas. On kuitenkin mahdollista estää hampaan reikiintyminen tai sen menetys muutamalla yksinkertaisella tavalla. Hyvä suuhygienia pitää hampaat terveinä ja estää hampaita tuhoavien sairauksien synnyn. Tässä muutama tärkeä keino pitää suu terveenä.

Suojaudu iensairauksilta

Iensairaudet ovat tärkeimpiä syitä hampaiden menetykselle. Hampaiden pinnalle kertyvä plakki eli bakteerimassa aiheuttaa ientulehduksen. Plakin muodostusta lisää tupakointi ja huono ruokavalio. Iensairaudet voidaan ehkäistä poistamalla plakki hampaiden kaikilta pinnoilta. Harjaa hampaasi aamulla ja illalla. Myös hammasvälien puhdistus on tärkeää. Hammaslanka puhdistaa tehokkaasti hampaiden välit joihin ei harja ulotu. Nämä pienet alueet hampaiden väleissä on usein paikkoja joista reikiintyminen alkaa.

Vähennä sokerin käyttöä

Korkea sokerin määrä ruoassa lisää bakteerien määrää ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Sokeri reagoi syljessä olevien bakteerien kanssa muodostaen happoa joka liuottaa hampaan kiillettä.

Käytä fluoripitoista hammastahnaa

Hammastahnan fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja vähentää reikiintymisen riskiä.

Käy säännöllisesti hammaslääkärissä

Tarkistuta hampaasi kaksi kertaa vuodessa hammaslääkärillä. Reikiintyminen ja ientulehdus eivät useimmiten anna merkkejä alkuvaiheessa ja voivat salakavalasti edetä pitkällekin ennen kuin oireet ilmaantuvat. Hammaslääkäri voi todeta ientulehduksen ja alkavan reikiintymisen merkit jo niiden alkuvaiheessa jolloin hoito on helpompaa. Myös säännöllinen suuhygienistin suorittama hampaiden puhdistus on oleellinen osa suun terveyden ylläpitoa.

Suojele hampaitasi tapaturmilta

Tervekin hammas voidaan menettää. Odottamaton hampaisiin kohdistuva tapaturma voi vahingoittaa hammasta tai jopa irrottaa sen. Vahinkoja voidaan ennaltaehkäistä. Jos harrastat urheilua, jossa hammastapaturmariski on kohonnut muista käyttää hammassuojaa. Myös kovan materiaalin, kuten jääkuution, kynän, pähkinöiden tai kovan karamellin pureminen voi vahingoittaa täysin tervettäkin hammasta. Ole varovainen purressasi mitään vähänkään kovempaa.

Vältä hampaiden narskuttelua

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi voi johtaa hampaan kovimman osan, kiilteen kulumiseen. Kulumisen takia hammas reikiintyy helpommin. Jos sinulla on taipumusta narskutteluun keskustele siitä hammaslääkärin kanssa. Hän saattaa suositella hampaita suojaavan purentakiskon valmistusta suojelemaan hampaita erityisesti yön aikana tapahtuvaa purentaa vastaan.

Hanki kielen puhdistaja

Jopa puolet sun bakteereista on kielen pinnalla. Koska bakteerit aiheuttavat ientulehdusta ja hampaiden reikiintymistä, on kielen pinnan päivittäinen puhdistus yhtä tärkeää kuin hampaiden puhdistus.

Älä tupakoi

Tupakointi on yksi tärkeimmistä syistä hampaiden menetykseen. Hampaan menetys on lähes kaksi kertaa yleisempää tupakoivilla. Suun terveyden kannalta on erityisen tärkeää olla tupakoimatta.

Huuhtele suu tai ota purukumi ruokailun jälkeen

Antibakteerinen suuhuuhde voi olla tarpeen hampaiden harjauksen ja hammaslangan käytön lisäksi ehkäisemään reikiintymistä ja ientulehdusta. Ksylitolipurukumi ruokailun jälkeen lisää syljen happoja neutraloivaa vaikutusta.

Tarkkaile ruokailutapojasi

On yleisesti tunnettua että hampaiden ja suun terveys heijastelee yleisterveyden tilaa. Terveellinen, vähäsokerinen ja kalsiumpitoinen ravinto auttaa pitämään hampaat ja suun terveenä.

Aloita nyt

Ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä muutoksia päivittäisiin rutiineihin suojellaksesi hampaittesi terveyttä. Vaikka riski hammas- ja suusairauksiin lisääntyy iän mukana, oikeilla menetelmillä voidaan välttää hampaiden ja suun sairauksia.

Varaa aika tarkastukseen

Hammasklinikka Medident tarjoaa kaikki perushammashoidon palvelut kuten tarkastukset, paikkaukset, puhdistukset ja iensairauksien hoidot. Meillä on huippuosaaminen myös esteettisessä hammashoidossa ja keinojuurihoidossa sekä hampaiden oikomisessa ilman perinteisiä rautoja. Tule meille tarkastukseen säilyttääksesi hampaittesi terveyden. Voit myös siirtyä suoraan ajanvaraussivustolle täältä!


Nimi

Puhelin

Sähköposti

Haluaisin varata ajan, ottakaa minuun yhteyttä mieluiten
PuhelimitseSähköpostilla

Lisätietoa